Kun et lys pr merd i lakseoppdrett

Ved å redusere antall lyspunkter i merdene har Nordlaks Oppdrett mindre plunder og heft i forbindelse med driften, som f.eks. når en må inn og behandle fisken. For et år siden begynte man uttesting av kun en lyskilde i merder på opptil 160 meter.

Å bruke lys til å stimulere vekst og utsette kjønnsmodning er standard i matfiskoppdrett. Under første vinter på normale vårutsett samt på stor og tidlig høstutsett er lyssetting nødvendig for å unngå kjønnsmodning og nedklassing av fisk.

          2500 Watt LED lys

Mindre arbeid

Fordi lyset henger under vann i merdene representerer de imidlertid et fremmed element, som betyr ekstra arbeid i forbindelse med for eksempel parasittbehandling, sortering og flytting av fisk. Lyset må hver gang demonteres og settes på plass i etterkant av arbeidet.

- Å ha flere lamper er plunder og heft i forbindelse med driften. Vi har derfor forsøkt mange ulike typer lys og vi har stadig vært på utkikk etter kraftige lamper for å få så få lyspunkter som mulig, forteller produksjonssjef Tommy Hansen ved Nordlaks Oppdrett i Stokmarknes. 

Et lys midt i nota

For snart et år siden begynte man å bruke den sterkest lyskilden som er å få fatt i på markedet, et LED armatur på 2500 W som henger midt i nota. Tidligere var man nødt til å bruke inntil fire lamper for å oppnå samme effekt.

- Vi har nå brukt ett-lys løsningen på fisk som er satt ut på høsten, som dermed fikk lys i under sin 1. vinter i sjøen. Fisken må som kjent ha en viss størrelse for å stå i fare for kjønnsmodning. Resultatene har vært gode. Nå kjører vi også med fisk som settes ut på våren, og vi regner med at dette går like bra. Større smolt som settes ut på våren og som vokser seg slakteferdige i løpet av den påfølgende sommeren trenger ikke lystilskudd, forklarer Hansen, som så langt har lyssatt et tyvetalls merder med det nye kraftlyset, og som følger nøye med på kvaliteten på fisken.

Kvalitet

- For oss dreier det seg til syvende og sist om prosentvise andeler av klassene superior, ordinær og produksjonsfisk. Vi ønsker selvfølgelig høyest mulig andel superior, mens kjønnsmoden fisk klassifiseres som produksjon. Den må man foredle selv og kan kun selges innenlands. At effekten opp mot kjønnsmodning virker å være minst like god som de led-lys vi har testet ut forøvrig ser vi tydelig på kvaliteten. Det ser også ut til at et lys sentralt i nota passer fisken bra, den orienterer seg fint etter lyset, forteller Hansen.  

Lysene som Nordlaks bruker er Aqualux 2500 W fra Bio Marine.

Full effekt

- Tilbakemeldingen fra lokalitetene er meget bra, lyssystemet er enkelt i bruk, lysene er robuste og gir som sagt god effekt i forhold til kjønnsmodning og tilvekst. Vi hadde en reklamasjon på 1 lys som sluknet, men leverandør erstattet dette uten diskusjon i løpet av noen dager, så det må vi være tilfreds med, avslutter Hansen. 

Nordlaks Oppdrett er del av et konsern som er selvforsynt med smolt og som har eget foredlingsanlegg. 

Scroll to top